Nuoret toivat pakopelin museolle

Kesä 2020 jää varmaan monelle muistoihin koronakesänä, mutta meille Joutsan Kotiseutuyhdistyksen aktiivitoimijoille se jää mieliin myös nuorten aktivoitumisena pakopeliyrittäjiksi museolla. Toivakan-Joutsan 4H:n kanssa on tehty jo useana vuonna hyvää ja tuloksekasta yhteistyötä erilaisiin hankkeisiin, tapahtumiin ja tempauksiin liittyen. Tällä kertaa 4H:n toiminnanjohtaja Kirsi Ilmonen oli löytänyt kolme nuorta joutsalaista, jotka halusivat suunnitella pakopeliä johonkin historialliseen paikkaan. Museolla oli jo aiemmin järjestetty yhdessä Joutofest-nuorisotapahtuma, joulupolku ja -kuvaelma sekä Isöäidin aikaan -perinnetapahtuma. Miljöönähän museo onkin ihan mahtava melkein mihin tahansa historian havinaa ja perinteistä tunnelmaa kaipaaviin juttuihin. Niinpä lupauduimme mukaan pakopelin sijoittautumispaikaksi ja osa meistä jopa pelin testiryhmään. Pääsimme mukaan opintomatkalle tyttöjen kanssa testaamaan Jyväskylässä sijaitsevan Way Out -pakopeliyrityksen Timanttiryöstö-pakohuonetta, jotta tietäisimme mistä tässä koko pakopelitouhussa on oikein kyse.

Kotiseututoiminta kaipaa uudistumista ja nuoria mukaan, joten toivoimme pakopelin vetävän museolle sellaista nuorta väkeä, joka ei ollut siellä ennen käynyt. Ja niinhän siinä kävi! ”Pakopelitytöt” eli peliä pyörittäneet 4H -yrittäjät Ella Keihäsniemi, Nella Lintunen ja Odessa Meinander kertoivat, että peliä kävi kesän aikana pelaamassa noin 200 henkeä, joista osa oli sellaisia, jotka eivät olleet koskaan ennen käyneet koko alueella. Pelejä vedettiin 50 eri kertaa. Peliä tultiin pelaamaan jopa Helsingistä, Turusta ja Rovaniemeltä asti.

Museon miljöö sopi tyttöjen mielestä tosi hyvin pakopelin sijoituspaikaksi, koska se oli vanhanaikainen ja tarinaan sopiva. Ainoana huonona puolena oli se, ettei kaikkiin huoneissa olleisiin tavaroihin saanut koskea, koska ne olivat museoesineitä ja huoneissa oli myös muuta toimintaa. Tästäkin selvittiin  pelin alussa annetulla hyvällä ohjeistuksella. Kokonaisuudessaan museo kuitenkin oli todella hyvä pelialue. Koronarajoitukset oli helppo huomioida pelattaessa pienissä porukoissa ulkona ja useammassa rakennuksessa.

Näin Kotiseutuyhdistyksen näkökulmasta mietittynä tällainen uusi avaus kyllä kannatti. Peli sai todella paljon huomiota mediassa ja siinä sivussa tietysti myös museo. Ilman nuorten yrittäjien toimintaa eivät kesän kävijämäärät koronankaan takia olisi museolla päätä huimanneet. Nyt saimme sinne pelin houkuttelemana jopa sellaista väkeä, joka ei olisi muutoin ehkä koskaan tullut siellä vierailleeksi. Joku saattaa tulla jopa joskus uudestaan. Kaikkein mieluisinta oli huomata nuorten oma innostus asiaan. Tyttöjen kesän aikana perustama PakopelitJoutsa -yritys suuntaa jo kohti uusia peli-ideoita ja -areenoita. Kyllä nuoret osaavat ja saavat aikaan, kun heille vain hoksaa antaa mahdollisuuden!

Pääsimme mukaan tyttöjen kanssa testaamaan Jyväskylässä sijaitsevan Way Out -yrityksen pakopeliä, jotta tietäisimme mistä tässä koko pakopelitouhussa on oikein kyse.
Pääsimme mukaan tyttöjen kanssa testaamaan Jyväskylässä sijaitsevan Way Out -yrityksen pakopeliä, jotta tietäisimme mistä tässä koko pakopelitouhussa on oikein kyse. Kuvan nappasi pelinvalvoja.

 

Ensimmäinen testiryhmä saa ohjeistusta peliin museolla kesäkuussa.
Ensimmäinen testiryhmä saa ohjeistusta peliin museolla kesäkuussa. Johtokunnasta testiryhmään pääsivät Tiina Seppäläja Mervi Ruokola-Parkkonen. Nuorisotestaajina mukana olivat Siiri ja Silja Parkkonen sekä lapsitestaajana Maire Partanen (5 v). Kuva Tiina Seppälä.

 

 

 

 

 

Vasemmalta Odessa, Ella, 4H-Kirsi ja Nella.
Vasemmalta Odessa, Ella, 4H-Kirsi ja Nella. Kuva Tiina Seppälä.

 

Nuorin testaaja taivaltaa kohti pelipaikkaa. Peli soveltui hyvin myös perheen pienimmille.
Nuorin testaaja taivaltaa kohti pelipaikkaa. Peli soveltui hyvin myös perheen pienimmille. Kuva Tiina Seppälä.

 

20200611_testiryhmä tehtävän kimpussa
Silja Parkkonen ratkomassa numerolukon arvoitusta. Kuva Tiina Seppälä.

 

PakopelitJOutsa -yrittäjät: vasemmalta Ella Keihäsniemi, Odessa Meinander ja Nella Lintunen. Kuva Emma Ilmonen.
PakopelitJoutsa -yrittäjät: vasemmalta Ella Keihäsniemi, Odessa Meinander ja Nella Lintunen. Kuva Emma Ilmonen.